A leggyakoribb mézfajták Akácméz - harmonikus ízű, édes, lágy és kevésbé savas. Akácvirág illatú, csaknem színtelentől az enyhén sárgásig terjed a színárnyalata. Jelentős gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony. Jó fertőtlenítő, köhögés ellen ajánlott. Vegyes virágméz - Aranysárga, később sötétedő, hamar kristályosodik. Sütésre kiválóan alkalmas. Jó erősítőszer, érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. Repceméz (krémméz) - Sárga színű míg folyékony, de gyorsan kristályosodik és akkor majdnem fehér. Kristályai aprók, élvezeti értékét nem csökkentik. Kevéssé savas, sőt gyógyítja a gyomorsav-túltengést. Hársméz - Színe a gyűjtés idejétől függ. Illata és íze határozott, kellemesen fűszerezi az ételeket, italokat. Hörghurutra kiváló, de alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. A méz összetevői Cukrok - gyümölcscukor (fruktóz), szőlőcukor (glükóz), összetett cukrok Vitaminok - pantotensav, aszkorbinsav, C-, B1-, B2-, B6- vitamin, folsav, biotin Ásványi anyagok - magnézium, foszfor, kén, mangán, nátrium, kalcium, réz, vas Aminosavak - asparaginsav, glutaminsav, fenilalanin, treonin, alanin, arginin, histidin, glicin, lysin, serin, valin Savak - foszforsav, citromsav, ecetsav, almasav, tejsav, vajsav, glukonsav, hangyasav Életgátlók - ozmózisos erő, penicilin és további fényre és hőre érzékeny, valamint érzéketlen baktériumölők Hogyan készül a méz? A házi méh a mézet nem gyűjti, hanem készíti. A méh a virágok nektárját és egyéb édes nedveket felszívja szipókájával mézgyomrába és már a gyűjtés közben elkezdi ezeket enzimekben dús mirigyváladékaival keverni, sűríteni, számtalan biológiailag értékes anyagot adva hozzá. A kaptárba visszatérve átadja a már előkezelt anyagot társainak, akik ezt a műveletet még hatékonyabban folytatják, amíg teljesen meg nem érlelik kellő sűrűségű és már tartósított mézzé, amit aztán légmentes viaszsejtekben tárolnak. Tudja-e? Tudja-e, hogy a mézben 100-nál többféle aromaanyag fordul elő? Az aroma, az illat és az íz a nektárt termelő növények sokfélesége miatt lesz annyira változatos. Tudja-e, hogy a méz milyen gazdag ásványi anyagokban? Található benne vas, réz, kén, foszfor, kálcium, nátrium, kálium, szilícium, magnézium, klór és cink. Tudja-e, hogy a mézben vitaminok is vannak? Előfordulásuk mértéke a méz pollentartalmától függ. Tudja-e, hogy a méz 18-19%-os víztartalma kizárólag a növények sejtjein többszörösen átszűrt talajvíz? Tudja-e, hogy a mézben található szerves savak (hangyasav, ecetsav, glukonsav, propionsav, pirosszőlősav, benzonsav) segítik az emésztést? Tudja-e, hogy a méz nem hízlal? A benne található gyümölcscukrot a máj használja fel, szőlőcukor tartalma elég az izmokban, tejcukrát pedig a bél mikroorganizmusai használják fel. Tudja-e, hogy a méz nem okoz fogszuvasodást? Fertőtlenítő anyagai gátolják a fogszuvasodás megindulását. Tudja-e, hogy a rendszeres mézfogyasztás aktívabb életvitelre serkent, ami az elhízás ellen hat? Tudja-e, hogy a méz nyugtató hatású? Segíti az elalvást, a nyugodt pihenést. Tudja-e, hogy a méz nem csak a torokfájást gyógyítja? A méz támogatja a gyenge szívet és védi a májat. Tudja-e, hogy a méz fertőtlenít? Belsőleg torokgyulladásnál hatásos, külsőleg felületi és nyílt sebek gyógyítására használható.
Siffel Ferenc méhészete 8060 Mór Fellner Jakab utca 6. Állategészségügyi Hatósági regisztrációs szám: 06T00341 Telefon: 06/30/438-9771 Email: siffelferenc@gmail.com