A mézről

Mézes ostya

A leggyakoribb mézfajták

Akácméz - harmonikus ízű, édes, lágy és kevésbé savas. Akácvirág illatú, csaknem színtelentől az enyhén sárgásig terjed a színárnyalata. Jelentős gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony. Jó fertőtlenítő, köhögés ellen ajánlott.
Vegyes virágméz - Aranysárga, később sötétedő, hamar kristályosodik. Sütésre kiválóan alkalmas. Jó erősítőszer, érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják.
Repceméz (krémméz) - Sárga színű míg folyékony, de gyorsan kristályosodik és akkor majdnem fehér. Kristályai aprók, élvezeti értékét nem csökkentik. Kevéssé savas, sőt gyógyítja a gyomorsav-túltengést.
Hársméz - Színe a gyűjtés idejétől függ. Illata és íze határozott, kellemesen fűszerezi az ételeket, italokat. Hörghurutra kiváló, de alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is.

A méz összetevői
Cukrok - gyümölcscukor (fruktóz), szőlőcukor (glükóz), összetett cukrok
Vitaminok - pantotensav, aszkorbinsav, C-, B1-, B2-, B6- vitamin, folsav, biotin
Ásványi anyagok - magnézium, foszfor, kén, mangán, nátrium, kalcium, réz, vas
Aminosavak - asparaginsav, glutaminsav, fenilalanin, treonin, alanin, arginin, histidin, glicin, lysin, serin, valin
Savak - foszforsav, citromsav, ecetsav, almasav, tejsav, vajsav, glukonsav, hangyasav
Életgátlók - ozmózisos erő, penicilin és további fényre és hőre érzékeny, valamint érzéketlen baktériumölők

Hogyan készül a méz?
A házi méh a mézet nem gyűjti, hanem készíti. A méh a virágok nektárját és egyéb édes nedveket felszívja szipókájával mézgyomrába és már a gyűjtés közben elkezdi ezeket enzimekben dús mirigyváladékaival keverni, sűríteni, számtalan biológiailag értékes anyagot adva hozzá. A kaptárba visszatérve átadja a már előkezelt anyagot társainak, akik ezt a műveletet még hatékonyabban folytatják, amíg teljesen meg nem érlelik kellő sűrűségű és már tartósított mézzé, amit aztán légmentes viaszsejtekben tárolnak.

Tudja-e?
Tudja-e, hogy a mézben 100-nál többféle aromaanyag fordul elő? Az aroma, az illat és az íz a nektárt termelő növények sokfélesége miatt lesz annyira változatos.
Tudja-e, hogy a méz milyen gazdag ásványi anyagokban? Található benne vas, réz, kén, foszfor, kálcium, nátrium, kálium, szilícium, magnézium, klór és cink.
Tudja-e, hogy a mézben vitaminok is vannak? Előfordulásuk mértéke a méz pollentartalmától függ.
Tudja-e, hogy a méz 18-19%-os víztartalma kizárólag a növények sejtjein többszörösen átszűrt talajvíz?
Tudja-e, hogy a mézben található szerves savak (hangyasav, ecetsav, glukonsav, propionsav, pirosszőlősav, benzonsav) segítik az emésztést?
Tudja-e, hogy a méz nem hízlal? A benne található gyümölcscukrot a máj használja fel, szőlőcukor tartalma elég az izmokban, tejcukrát pedig a bél mikroorganizmusai használják fel.
Tudja-e, hogy a méz nem okoz fogszuvasodást? Fertőtlenítő anyagai gátolják a fogszuvasodás megindulását.
Tudja-e, hogy a rendszeres mézfogyasztás aktívabb életvitelre serkent, ami az elhízás ellen hat?
Tudja-e, hogy a méz nyugtató hatású? Segíti az elalvást, a nyugodt pihenést.
Tudja-e, hogy a méz nem csak a torokfájást gyógyítja? A méz támogatja a gyenge szívet és védi a májat.
Tudja-e, hogy a méz fertőtlenít? Belsőleg torokgyulladásnál hatásos, külsőleg felületi és nyílt sebek gyógyítására használható.

Makró fotó egy méh fejéről

Kérdése van? Vagy mézet vásárolna?
Keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén!

Siffel Ferenc méhészete
8060 Mór Fellner Jakab utca 6.
Állategészségügyi Hatósági regisztrációs szám: 06T00341
Telefon: 06/30/438-9771
Email: siffelferenc@gmail.com